PARDOSELI INDUSTRIALE
Promstroi-Grup oferă servicii profesionale pentru executarea de pardoseli industriale antipraf în Chișinau și Moldova.
Pardoseala industrială șlefuită (finisată mechanic) este ideală pentru realizarea pardoselilor depozitelor de orice tip, a halelor industriale, a parcărilor supermarketurilor, a centrelor de deservire auto, a spălătoriilor auto, etc.
Avantajele betonului elicopterizat (finisat):
-
Rezistență mecanică ridicată, rezistență la compresie și la rulaj, super-rezistent la trafic intens și la uzură
-
Nu există puncte slabe, rezistența este aceeași pe tot planul, pe toate direcțiile
-
Ușor de întreținut
Inginerii din Promstroi-Grup pot realiza calculul static și dimensionarea pardoselilor în funcție de solicitările statice și dinamice ale pardoselii, precum și în funcție de calitatea stratului suport.
Tehnologie
Pardoselile industriale se realizează din beton armat cu plasa sudată. După turnarea și vibrarea betonului , suprafața se șlefuiește cu ajutorul unor utilaje cu palete. Se aplică un strat de uzura/toping de 4-4,5 kg/m.p., strat care ajută și menține rezistența la uzură și la schimbări de temperatură. Grosimea pardoselii recomandată – 120 mm (grosimea minimală – 100 mm). Pardoseala poate avea diverse culori: gri, roșu, verde, orange, etc. La final se aplică un sigilant pentru impermeabilizarea porilor și se vor tăia rosturile de dilatație.
Suprafețele pe care putem să le realizăm intr-o zi sunt cuprinse între 500 - 1.500 m.p.
Materiale pentru beton elicopterizat
-
Beton clasa В22.5 (M-300)
-
Toping – amestecuri de cuarț în diferite culori - marca Baumit sau Sika
-
Fibra metalică sau plasa metalică
-
ceara (lac) antievaporare
-
cordoane cauciuc - rosturi de dilatare
Prețul pentru podele industriale
Prețul pentru 1 m.p. de podeaua antipraf
- 330 lei cu TVA
În cazul comenzii suprafeților mari prețul va fi redus.
Tehnologia în detalii
Pregătirea terasamentului
Pregătirea terasamentului de sub pardoseli se execută conform caietului de sarcini, umpluturile făcându-se din materiale cu proprietăți foarte bune de compactare, excluzându-se solurile care au modificări mari de volum în contact cu apă, care conțin elemente biodegradabile sau contaminări cu compuși chimici care daunează mediului inconjurător.
Este obligatoriu ca lucrările de umpluturi să se facă în straturi successive, cu grosimi uniforme care să nu depașească 30 cm, compactându-se printr-un număr corespunzător de treceri.
Întinderea foliei
Folia de polietilenă care se întinde pe toată suprafață de turnare, are mai multe roluri, toate fiind deosebit de importante pentru pardoseala industrială.
Primul este acela, ca, nepermitând apei din compoziția betonului să fie absorbită de stratul suport al pardoselii în momentul imediat turnării, reacția se face lent și uniform în întreagă masă a pardoselii, permitând o prelucrare atentă și sigură a stratului de uzură.
Armarea podelei industriale
Se știe că betonul rezistă foarte bine la compresiune dar are o rezistența mică la intindere, iar pe suprafața pardoselilor industriale apar atât tensiuni de întindere cât și de contracție. Pentru a imbunătăți aceasta deficiență, rezistența pardoselilor este sporită în funcție de nevoile specifice fiecărei pardoseli, prin incorporarea armaturii, cantitatea fiind stabilita în urma efectuării calculului de rezistență.
Armarea betonului se poate face cu:
-
Fibra metalică;
-
Plasa sudată;
-
Fibră de polipropilenă;
-
Oțel-beton;
-
Sau combinații ale acestora.
Turnare beton
Turnarea betonului se poate face direct din autobetonieră sau cu ajutorul unei pompe.
Trebuie avut în vedere că la turnarea unei pardoseli industriale din beton armat, este necesar să existe o continuitate la punerea în opera a betonului, care să asigure monolitizarea benzilor de turnare. La execuția unei pardoseli industriale din beton trebuie ales un furnizor de beton care poate să furnizeze beton în flux continuu, cu o capacitate de minim 30 m.c./h.
Aplicarea stratului de uzură
Pentru aplicarea stratului de uzură se pot folosi doua metode diferite și anume:
Metodă uscat pe umed care permite incorporarea unei cantități de 3-6 kg/mp de cuarț aplicat uscat prin presarare cu căruciorul în doua straturi succesive pe betonul proaspat, grosimea stratului de uzură fiind aproximativ 2-3 mm.
Metoda umed pe umed care permite aplicarea unei cantităti mari de cuart 10-20kg/m.p., sub forma de pastă uniform omogenizată, care se nivelează pe longrine cu inalțimea egală cu grosimea stratului de 3-4 mm.
Finisarea mecanizată
După aplicarea și impregnarea stratului de uzură urmează finisarea mecanizată a pardoselii industriale care se face cu elicoptere duble sau simple dar și manual în zonele în care accesul mecanizat este imposibil. Această operațiune se repetă periodic la anumite intervale de timp până la obținerea unei suprafețe dure, fine, lucioase, cu aspect sticlos.
Ca o consecință a șlefuirii repetate se pot crea tensiuni între stratul de uzură și suportul de beton. Acest fenomen este tipic pentru șlefuirea pardoselilor din beton.
Rosturi de lucru – Sisteme de rosturi
În timpul procesului de uscare, betonul se contractă, întreagă pardosea având tendința de a se aduna spre mijloc, dar datorită masei foarte mari și a frecări dintre pardosea și stratul suport, în interiorul acesteia apar tensiuni. Ca o consecință a acestui fenomen, este necesară prevenirea apariției fișurilor aleatorii, prin detensionarea controlată și tăierea rosturilor.
Impermeabilizare – sigilarea pardoselii
Pardoselele industriale din beton armat trebuiesc să fie protejate de pierderea umidității imediat ce este posibil, adică după finisare. Protejarea împotrivă evaporării apei este necesară deoarece această protecție ajută pardoseala finală să aibe o rezistență mai ridicată la uzură, iar contracțiile pardoselii sunt mai lente, ajutând la evitarea fișurilor de contracție ce pot să apară în pardosea. Suprafața se tratează uniform cu un sigilant sau antievaporant.